Är du multipotent?

Lästid ca. 2 minuter

Vad ska du bli när du blir stor? Om du inte är säker på om du vill göra bara en sak under resten av livet är du inte ensam. I det här upplysande och inspirerande svensktextade föredraget beskriver Emilie Wapnick den sortens människor som hon kallar “multipotentiella” – personer med flera olika intressen och jobb under sin livstid. Är du en av dem?

a

TED EMELIE3

a

Multipotentialitet

Multipotentialitet är en pedagogisk och psykologisk term som syftar på förmågan hos en person, speciellt en av intellektuell eller konstnärlig nyfikenhet, som utmärker sig inom två eller flera olika områden. Det kan också hänvisa till en person vars intressen som spänner över flera fält eller områden. Sådana personer kallas ”multipotentialites.” Jämförelsevis är en “specialist” någon med intresse och kunskap inom ett specifikt område. Wikipedia (i svensk översättning).

 

Multipotentialitet är alltså förmågan att ha flera exceptionella talanger. Ofta har begåvade barn multipotentialitet (dock inte alltid). Avancerade intellektuella förmågor och intensiv nyfikenhet gör att dom kan briljera inom flera områden. Låter ju som kanoners, eller hur?…

Saken är dock att detta brukar vara på både gott och ont – Sett från den ljusa sidan skapar det flera valmöjligheter för en framtida karriär. Problemet är dock att man har svårt för att låsa sig vid bara en enda sak (det faktum att man är intresserad av mer än en sak och tvingas in i att göra bara en sak skapar både frustration och uttråkning). En annan baksida är att arbetslivet har svårt för att acceptera personer som är duktiga på flera saker – det som eftersöks är specialister (folk med kunskap inom enbart ett område). Det finns en konstig bild i samhället som säger att det inte är möjligt att någon kan vara duktig på mer än en sak. Jag har själv fått rådet från arbetsgivare jag sökt jobb hos att plocka bort kunskaper, att var smal och fokusera på en sak – folk blir snurriga, gör det lätt för dom och välj en sak… Men hur ska man kunna göra det? Dels kan man flera saker och dessutom vill man göra flera saker, utnyttja den potential man har – det ger dessutom både omväxling, korsbefruktningar och inspiration. Steve Jobs satte fingret på just detta när han talade om kreativitet i tidningen Wire (fritt översatt):

a

steve-jobs

a

“Kreativitet handlar om att koppla ihop saker. När man frågar kreativa människor hur de gjorde något kan dom känna sig smått skyldiga eftersom dom upplever att dom egentligen inte gjorde något – rätt som det är ser dom bara lösningen framför sig och vet hur dom ska göra. Det beror på att de kan ansluta tidigare erfarenheter till varandra och skapa nya saker genom det. Det är en enorm tillgång. Tyvärr har man inte förstått denna kompetens: Allt för många människor i vår bransch saknar bredd vilket ger linjära lösningar utan perspektiv på och förståelse för problemet” /Steve Jobs, Wired, februari 1995

 

Exempel på personer med “multipotentionalities” är Leonardo da Vinci, Averroes, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, René Descartes, Isaac Newton, Aristotles, Archimedes, Oprah Winfrey, Steve Jobs, Tim Ferris och… DU?

a

 
Nu över till Emilie Wapnick och hennes uppskattade och stort spridda TedTalk med den svenska titeln “Varför vissa av oss inte har en given livsuppgift”:
a

Emilie Wapnick TedTalk: Svensk översättning: Annika Bidner, granskad av Helena Jonsson. (Tid ca. 12 min).

 a

a

Är du multipotent?

Vill du veta mer om multipotentionalitet så ta dig gärna en titt på Emilie Wapnick´s hemsida/community Puttylike. Bland annat kan du få svar på om du själv är multipotent, hur du kan utnyttja dina tillgångar och mycket mycket mer.

 

 

Källor:

http://puttylike.com, http://blogs.edweek.org/teachers/unwrapping_the_gifted/2010/08/multipotentiality.html, https://en.wikipedia.org/wiki/Multipotentiality, http://www.splitmentality.com/help-people-better-understand-who-you-are/, https://www.ted.com/talks/emilie_wapnick_why_some_of_us_don_t_have_one_true_calling?language=en

 

a

Tack för att du gillar & delar:

2 thoughts on “Är du multipotent?

  1. Jag har EXAKT detta problem som du beskriver. Jag tog examen inom maskinteknik med teknisk design på Lunds tekniska högskola nu i juni. Dock har jag haft jättesvårt att få jobb (jag har inte fått något jobb under sex månaders tid), men varit på otroligt många intervjuer. Under/efter intervjuerna får jag alltid höra att jag är en otroligt intressant person och att jag mer eller mindre gjorde en perfekt intervju. MEN… Jag är för bred i min kompetens, och de tror därför inte att jag kommer jobba kvar på deras arbetsplats om fem år. De har väldigt svårt att sätta mig i något fack vilket verkar skrämma dem.

    Har du något tips på hur man ska gå tillväga för att kunna övertala arbetsgivarna att multipotentialitet faktiskt är något bra?

    1. Hej Dennis!
      Tack för din fråga! Förstår ditt problem: Arbetsgivare/rekryterare går gärna på det enkla spåret “Vi behöver det, och det är det han/hon kan”, säger du att du till på det kan flera saker blir dom osäkra. Erfarenheten säger att det blir tydligare på större företag. Mindre företag brukar ha lättare för att se potentialen i någon som kan flera saker och därmed också vara bättre på att utnyttja den (vilket därmed kan ses som ett tips). I övrigt tror jag du är inne på rätt spår: Många är inne i sina gamla tankespår så det kan det vara god idé att förklara och berätta om fördelarna med multipotentialitet samtidigt som du tydligt sätter fokus på den kunskap som jobbet utlyser. Lycka till och hoppas att det går vägen! /Tobias

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.