Fotogenique trick: Boosta din profilbild

Lästid ca. 4 minuter

Dubbelhaka, plöfs och allmänt miffo – mycket brukar man kunna säga om bilder på sig själv men sällan att dom är bra! Men det finns bot: Karriärboost ger dig tillsammans med hypade headshot-fotografen Peter Hurley de hetaste tipsen och trixen för att riktigt glänsa på bild.

 

 

rekrytering via sociala medier 2

 

En bild säger mer än tusen ord och vi är idag med på fler än någonsin; tagna av oss själva, av vänner och obekanta. Samtidigt lever vi i princip våra liv på nätet där bilder på oss kan ses av vem som helst: gamla pojk- och flickvänner, eventuella framtida partners, grannar, före detta klasskompisar och inte minst potentiella arbets-/uppdragsgivare…den stora spridningen och lättillgängligheten har gjort bilder viktigare än någonsin förr. Och handen på hjärtat, visst tackar man inte nej till att bli bra på bild. Välkommen till Fotogenique trick: Boosta din profilbild” med Peter Hurleys hetaste knep för att få dig att modellglänsa:

 

 

Peter Hurley: Om

Peter Hurley

Peter Hurley: modellen som blev hotshot-fotograf.

 

Peter Hurley är idag en av världens mest framgångsrika och välkända headshot-fotografer med kunder som Levi’s, Reebok, DKNY, Johnnie Walker och Axe Deodorant. Sin bana började han dock framför kameran som fotomodell. Tillsammans med några av de bästa modefotograferna har han gjort plåtningar för bland annat Polo Sport och Abercrombie & Fitch (tagna av den legendariska fotografen Bruce Weber).

Som modell insåg Hurley att små subtila rörelser i kroppsspråket var helt avgörande för att få till bra bilder, kunskaper som han framgångsrikt utnyttjade när han blev fotograf. Intresset för kroppsspråk och hur dessa påverkar bilden har han idag fördjupat, bland annat genom konceptet “psyphotology” som han utvecklat tillsammans med psykologen Anna Rowley.

 

Fotogenique viral megasuccé

Peter Hurleys knep har blivit stora virala succér: Exempelvis har filmen “It’s all about the Jaw!” setts över två miljoner gånger på YouTube, tät följd av “It’s all about the Squinch!” med över 1,5 miljoner tittar.

 

 

fotogenique trick text karriärboost

 

Stick ut hakan!

Karriärboost peter hurley 2

 

Folk har en tendens att trycka in hakan mot halsen när dom ska bli plåtade. Resultat: ett osmickrande flätverk på halsen i form av dubbelhaka. Lösning: Sträck din panna mot kameran. Från sidan ser det ut som om du försöker göra en E.T-imitation men framifrån rensar tricket bort “bilringarna” runt halsen och stärker samtidigt käklinjen. Ställningen ser knäpp ut men resultatet blir galant – prova får du se! Vid plåtning från sidan är trixet att samtidigt luta örat lätt mot kamerans riktning.

 

Karriärboost peter hurley 1

 

Karriärboost peter hurley 4

 

 

Se Hurleys virala succé “It’s all about the Jaw!” som nått över två miljoner visningar på YouTube:

“It’s all about the Jaw!”

 

Visa din goda sida

Våra ansikten är inte symmetriska och ena sidan är ofta mer fotogenetisk än den andra. Hur vet jag vilken sida som är min goda? De flesta människor lägger omedvetet sin hårbena på den goda sidan. Det stora flertalet av oss har också ett öga som är större än det andra; för att jämna ut storleken kan du tänka på att hålla det största ögat längs bort från kameran med en lätt vridning av ansiktet. Luta försiktigt ansiktet nedåt och titta uppåt (kombinera med att “hakan-tricket” för bästa resultat).

Ps. Hur de båda sidorna skiljer sig åt vid en bild tagen framifrån är sällan väsentligt eftersom de båda sidorna då brukar samspela och “släta ut” varandra.

 

 

 

Ta fram “Clintan” i dig

clint

 

Vill du förmedla självsäkerhet är “The Squinch” det rätta knepet: Tricket är att kisa med undre ögonlocken (de övre gör bara att du ser trött eller drogad ut), undvik också att se ut som om du har dålig syn… Tänk dig Clint Eastwood när han är som coolast.

 

Karriärboost peter hurley 7

 

Självförtroende speglas genom ögonen… så gör rädsla; de så ofta sedda stora tindrande “Bambi ögonen” sänder ut en känsla av nervositet. En kisning säger däremot att du vet ditt värde.

 

Karriärboost peter hurley 9

 

Du kan påverka bilderna med din mun, dina ögon och ögonbryn, testa dig fram genom att göra små små förändringar i uttrycket, små subtila detaljer kan göra stor skillnad. Visst, du spänna ut näsborrarna, vifta på öronen eller rynka pannan också men inget av det brukar ge någon fördel när det gäller att få fram en schysst och representativ porträttbild.

 

Karriärboost peter hurley 11

 

Se Hurleys viral “It’s all about the Squinch!” med över 1,5 miljoner tittar:

 “The Squinch”

 

 

Säg det med ett leende…

Karriärboost peter hurley 10

 

Ett annat bra tips är att tillföra ett försiktigt, naturligt leende. Det lättar upp bilden och gör att du inte ser tom, avvisande eller elak ut. Värm gärna upp innan du ska ta bilden genom ett stort leende eller skratt, det är som mental gymnastik som följer med dig in i bilden.

Ett lätt leende tillsammans med en “Clintan” gör att du ser mer tilldragande och intressant ut.

 

 

 

Rama in!

ram foto 2

 

Använd dig av “regeln om tredjedelar” när du komponerar din bild. Regeln bygger på att bilden delas in i nio lika stora rutor genom två horisontella och vertikala parallella linjer. Riktlinjen innebär att de viktigaste delarna av kompositionen inte centreras utan placeras utmed linjerna och beskärningspunkterna. I ett klassiskt porträttfoto är ögonen det viktigaste och placeras som i exemplet ovan i den övre tredjedelen av bilden.

 

 

Träna upp dig med selfies!

Normalt sett, när du tar en bild med vanlig kamera och när någon annan fotograferar dig har du ingen möjlighet att se dig själv och vilka miner du gör. Utnyttja möjligheten att ta selfies, det ger dig en utmärkt tillfälle att studera dig själv i bildskärmen, ta provbilder och testa fram de uttryck som gör dig fotogenique.

Lycka till!

 

 

pil hoger

 

För bästa effekt: Kombinera med Cuddys power poses 

 

Källor:

Porträttbilder: Peter Hurley, http://www.fastcocreate.com/3022472/always-be-squinching-and-other-tricks-from-a-portrait-photographer-for-taking-flattering-pic#1, http://peterhurley.com, http://2-xp.com, http://gadgetwise.blogs.nytimes.com/2012/03/14/six-tips-for-better-portraits/?_r=0, http://www.stepstone.se/rekrytera-online/rekryteringsexpertis/undersokningar/loader.cfm?csModule=security/getfile&pageid=22562?cid=B2C_CLC_SYS19

 

GURU Open Access 1

Tack för att du gillar & delar:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.