Boosta med QR: Inspiration

Lästid ca. 2 minuter

Att använda sig av så kallad QR-kod är ett utmärkt sätt att koppla ihop sin analoga ansökan eller visitkort till digital media så som hemsidor, LinkedIn eller en unik jobbansökningssida. I denna artikel får du flera inspirationstips kring hur du kan använda QR för att boosta din ansökan:

 

Vad är QR?

En QR-kod (Quick Response) är en streckkod och vidareutveckling av EAN-koden (koden du skannar för att se priset på en vara när du handlar) som skapades av det japanska företaget Denso 1994. Användandet av QR-koder ökar snabbt, något som främst beror på att streckkodläsare numera finns tillgängliga för alla moderna mobiltelefoner (smartphones).

 

Flera skäl att använda QR:

  • Du sticker ut i ansökningshögen.
  • Du gör det smidigt för användaren (användare slipper att för hand skriva in en adress i webbfönstret för att komma till din sida)
  • Du får möjlighet att addera extra information till din ansökan.
  • Du får möjlighet att skapa en större upplevelse.
  • Du visar att du är kreativ och är idérik.
  • Du får en möjlighet att ge en tydligare bild av din personlighet.
  • QR är ett miljövänligt alternativ till papper.

 

 

QR-inspiration

vCard

Ett smart sätt att ge potentiella arbetsgivare din kontaktinfo är att på ditt visitkort, ansökan, etc, sätta en QR som länkar till ett så kallat vCard (elektroniskt visitkort) som snabbt och enkelt ser till att alla dina uppgifter hamnar i hans/hennes mobil.

 

 

Visitkort

QR visitkort

 

 

QR-tischa

QR shirtBild: qrempire

 

Mingla runt i din egen QR-tischa! Trycket gör du enklast själv med hjälp av så kallat transferpapper. Hur man gör har KaBoo skrivit om tidigare: Klicka HÄR!

 

Ätbart

QR Cupcake ChokladBild: Flickr clevercupcakes & Pandababa.

a

Att skicka din QR-kod som en god “muta” till fikat är en idé. Chokladbitar med tryck kan beställas genom exempelvis företaget QR Chocolates. Kakor med tryck finns bland annat hos tyska Qkies.

Hembakat är godast! Ett ännu bättre alternativ är förstås att baka själv, förse sina godsaker med oblat med tryck, dessa kan du beställa genom många bagerier – Flerfaldiga din QR och gör en mall som fyller omfånget av en tårta och skär därefter ut var och en med exempelvis en skalpell och dekorera dina bakverk med.

 a

qkiesBild: Caseorganic.

 

Tagga dig med QR

QR tattoo 2Bild: etsy

 

Den vågade tatuerar in sin QR på riktigt. Den som föredrar en mindre permanent variant kan skriva ut sin QR-tattoo på tatueringspapper. Ps. För att få ett bra resultat bör du använda en laserskrivare när du printar dina tatueringar.

 

QR-videon som blev viral

Victor Petit “Talande ansökan” 

 

Jag försökte skapa ett CV som skulle göra det möjligt för mig att uttrycka mig muntligt så fort de läser pappersversionen. Kombinationen av ett papper och en QR-kod kändes som det bästa sättet att nå det målet. /Victor Petit

 

Ett kreativt exempel på hur man kan använda QR i sin ansökan är Victor Petits kombination av QR och video. Med inspiration från Cassius video till låten “I Love U So” (se nedan) skapade han en interaktiv och personlig ansökan som talade direkt till hans tilltänkta arbetsgivare. Petits ansökan fick snabbt spridning och stor uppmärksamhet:

 

Resultat

Vimeo: 550 000 visningar

Press: ± 500 publikationer

Twitter: ± 25 000 tweets

Facebook: ± 150 000 interaktioner

 

 

Tips: Genom att ha en och samma adress kan man byta ut videon och därmed skapa olika meddelanden över tid, exempelvis kan man skapa en följetong. För övrigt: det bara din egen kreativitet som sätter gränserna för vad QR-koder kan användas till. Lycka till!

 

 

Cassius: “I Love U So” (2010).

a

 

Källor:

http://www.rrhhsocialmedia.com/40-codigos-qr-muy-creativos-ii-parte/, https://www.etsy.com/listing/73831717/custom-qr-code-temporary-tattoos, http://mashable.com/2011/04/18/qr-code-design-tips/, http://www.theguardian.com/education/2011/jul/17/how-far-to-get-a-job, http://mashable.com/2011/04/26/qr-code-resume/, http://www.webdesignerdepot.com/2011/07/30-creative-qr-code-business-cards/, http://www.youthedesigner.com/graphic-design-tips/10-ways-to-use-qr-codes-in-business-card-design/tim.armatodesign.com/GG-card.html, http://www.qrempire.com/fr/, http://www.victorpetit.fr/

 

a

Tack för att du gillar & delar:

RelatedPost

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.