Boosta med video

Lästid ca. 3 minuter

I USA är det väletablerat och brukar kallas visumé: Att söka jobb med video blir allt vanligare även i Sverige och det lär enligt många snart vara standard att skicka med ett filmklipp av sig själv tillsammans med sin skriftliga ansökan.

Fördelarna med en videoansökan är flera; inte minst att man som arbetssökande får möjlighet att visa en personlig sida och skapa en relation med den man söker jobb hos redan innan man har träffats.

En videoansökan kan vara extremt enkel, exempelvis filmad rakt upp och ner med din mobiltelefon eller nära nog ha Hollywoodkvalité. Nedan bjuder Karriärboost på sammanlagt åtta olika exempel på hur en visumé kan se ut – låt dig inspireras och fundera på hur din egen videoansökan kan se ut.

Först ut är dock en visuméparodi hämtad ur den amerikanska komediserien “How I Met Your Mother”:

 

Barney Stinson’s videoresume

 (Karaktären Barney Stintsons visumé ur TV-serien “How I Met Your Mother”)

 

a

1. Google Please Hire Me

Matthew Epstein drömde om ett jobb på Google och gjorde därför en ansökan direkt riktad till företaget. I sin video visar han med självförtroende upp sin kreativitet och sinne för humor.

Något jobb på Google blev det inte, däremot fick företaget SigFig upp ögonen för Matthew och anställde honom som produktmarknadschef.

 

2. Annatjobb

Anna gjorde en enkel men genomarbetad ansökningsvideo som hon kompletterade med en webbsida (annatjobb.nu) där hon tydliggjorde sina meriter, kompetens och utbildning med mera. Anna var tidigt ute och publicerade sin video redan 2009. Filmen är idag uppe i nära 36 000 visningar och nämns ofta som ett bra exempel på hur en videoansökan kan se ut .

 a

3. Riikka Uhmavaara

Finlandssvenska Riikka valde att animera sin videoansökan. Till sin hjälp hade hon programvarorna Illustrator och After Effects. Riikka jobbar idag på byrån Mediaporras Oy.

 a

4. George Turnbull

Genom en humoristisk presentation visar George Turnbull upp sin personlighet, sitt ordförråd och sin förmåga att anpassa sig till olika situationer.

 

5. A Dream Job Would Be Nice! 

Mark Leruste ger i sin ansökan en översikt kring tidigare jobb och erfarenheter samtidigt som han ger en bild av sin personlighet och livet utanför kontoret.

a

6. Cristina Castro Riera

Spanska Cristina Castro Riera väljer att inte säga ett ord i sin ansökan istället låter hon text och bild tillsammans med Buddy Hollys klassiker “Everyday” som soundtrack säga det hon vill få fram.

 

7. Alyssa Berkovitz

Ännu ett exempel på en animerad, välarbetad och tidskrävande ansökan kommer från Alyssa Berkovitz. Inför projektet, som är gjord i stop motionteknik, tog hon 5000 fotografier – 800 är med i den slutliga videon.

a

8. På Jakt – En Sorts Arbetsansökan

“Året är 2012. Ekonomin är på nedåtgående och arbete börjar bli svårt att hitta. Art directorn Anton och copywritern Magnus vill söka jobb ihop, men inser att det kommer krävas något extraordinärt för att charma branschen och få in en fot. Tillsammans beger de sig ut på en uppfinningsrik resa med tvära kast, letandes efter bästa sättet att göra intryck. Men är det verkligen det enda de jagar ..?”

 

Med ovanstående ord beskriver radarparet Anton De Visscher (art director) och Magnus Ekbladh (copywriter) sin film på YouTube.

Efter att de slagit ihop sina kloka huvuden föll valet på att försöka hitta nytt jobb genom en ansökningsvideo. Det gick över förväntan: På bara några dagar hade filmen nära 3000 visningar på Youtube och snart hade man bokat in runt 20 möten med potentiella arbetsgivare och kort därefter började de jobba på en reklam- och designbyrå.

 

Jag tror man minns en film bra mycket mer än ytterligare ett brev i högen,” säger Anton De Visscher i en intervju till tidningen Metro.

“För att boosta sin väg fram till drömjobbet med hjälp av en egen film är det viktigast att först tänka igenom hur man vill sticka ut, menar de. Att fokusera mer på idéerna och innehållet än att göra allt perfekt rent tekniskt.

– Vi är själva inga filmare. Vi lärde oss redigeringsprogrammen för film genom att se instruktionsvideor på Youtube. Allt går med vilja, tålamod och internet. Och det finns gratisprogram att använda. Filmutrustning går att hyra. Även att spela in på en smartphone kan funka. 

Din passion för det du vill förmedla är vad som ska fram, ditt engagemang inom ditt yrkesområde. Det väger tyngre än en proffsig inspelning.”

 

 

Är du sugen på göra din egen ansökningsvideo?

 

Bli medlem i KaBoo GURU:

GRATIS smarta tips, fria nedladdningar och instruktioner i hur du boostar din ansökan.

Klicka på bilden för GRATIS registrering:

GURU Go ani

Passa på: Introduktionserbjudande! 

KaBoo GURU - din portal...

Tack för att du gillar & delar:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.